Tuesday, January 22, 2013

Malaysia’s top 10 richest people 2013

Jutawan Telekomunikasi T. Ananda Krishnan kini adalah lelaki terkaya di Malaysia. Dengan kekayaan yang dianggarkan kira-kira RM30.56 bilion, beliau mengambil alih tempat teratas sebelum ini dipegang oleh 'Raja Gula' Tan Sri Robert Kuok.

Satu penyelidikan yang dijalankan oleh akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau menunjukkan bahawa Ananda menerima rangsangan dalam kekayaan beliau apabila Astro Malaysia Holdings Bhd telah disenaraikan di Bursa Malaysia tahun lepas.
Tan Sri T. Ananda KrishnanKajian menunjukkan bahawa Kuok, yang mempunyai pelaburan dalam sektor hotel dan resort, pertanian dan industri perkapalan, tergelincir dari nombor satu tempat, dengan kekayaan tergabung RM29.4 bilion.

Kuok Malaysia terkaya tahun lepas, berdasarkan kedudukan yang dikeluarkan oleh Malaysian Business, dengan kekayaan yang dianggarkan sebanyak RM45.7 bilion, tetapi kekayaannya menyusut sebanyak RM16.3 bilion tahun ini.

Adalah dianggarkan bahawa bagi 2012, kekayaan tiga lelaki digabungkan adalah kira-kira RM75 bilion.

Sementara itu, Tan Sri Lee Shin Cheng IOI Corporation Berhad, yang terlibat dalam antara lain, pertanian dan industri hartanah, mengekalkan tempat keempat dalam senarai itu dengan nilai anggaran RM14.68 bilion, berbanding RM11.36 bilion tahun lepas tahun.

Di tempat kelima ialah Tan Sri Lim Kok Thay dari Kumpulan Genting dengan RM14.17 bilion, melompat dari tempat ketujuh dengan RM7.58 bilion tahun lepas.

Beliau diikuti oleh Tan Sri Quek Leng Chan dari Kumpulan Hong Leong, yang mengekalkan tempat keenam. Kekayaannya meningkat daripada RM8 bilion tahun lepas kepada RM10.42 bilion tahun ini.

Kekayaan Tan Sri Dr Yeoh Tiong Lay pembinaan dan hartanah gergasi YTL Corporation naik 11 tempat untuk 7 tahun ini, dengan RM9.14 bilion berbanding RM9.53 bilion pada tahun lepas.

Salah satu daripada dua Bumiputera dalam senarai, Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary, jatuh dari tempat kelima ke tangga kelapan, dengan RM9.14 bilion berbanding RM9.54 bilion tahun lepas.

Tempat kesembilan dan ke-10, masing-masing, pergi perbankan hartawan Tan Sri Azman Hashim daripada Kumpulan AmBank, dengan RM14.8 bilion, dan Tan Sri Lee Oi Hian Batu Kawan Bhd, yang bernilai RM3.95 bilion.

Penyelidikan, kedua yang dijalankan oleh Nanyang Siang Pau, juga disenaraikan bahawa jumlah bernilai anggaran semua 10 bilionair adalah kira-kira RM141.35 bilion.

Ia juga menyatakan bahawa antara 10 usahawan terkaya di Malaysia, Cina ditangkap tempat teratas dengan jumlah bernilai RM97.4 bilion; India dengan RM30.56 bilion; dan Melayu dengan RM13.32 bilion.

T. Ananda Krishnan
1. Tan Sri T. Ananda Krishnan (Usaha Tegas) - RM30.56 billion

Robert Kuok
 2. Robert Kuok (Kuok Group) - RM29.40 billion

Tan Sri Teh Hong Piow
 3. Tan Sri Teh Hong Piow (Public Bank) - RM15.10 billion

Tan Sri Lee Shin Cheng
 4. Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) - RM14.68 billion

Tan Sri Lim Kok Thay
5. Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Group) - RM14.17 billion

Tan Sri Quek Leng Chan
6. Tan Sri Quek Leng Chan (Hong Leong Group) - RM10.42 billion

Tan Sri Dr. Yeoh Tiong Lay
 7. Tan Sri Dr. Yeoh Tiong Lay (YTL Corporation) - RM9.75 billion

Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary
8. Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhary (Yayasan al-Bukhary) - RM9.14 billion

Tan Sri Azman Hashim
   9. Tan Sri Azman Hashim (AmBank Group) - RM4.18 billion


Tan Sri Lee Oi Hian

10. Tan Sri Lee Oi Hian (Batu Kawan Berhad) - RM3.95 billion


Sumber : Malaysia-Today.Net

p/s : updated January : ade muke² baru naik Top 10 dalam malaysia sekarang.. :D

3 comments:

 1. Great informative website. Good luck in this new year. www.mobilecommanders.com

  ReplyDelete
 2. wah seronoknya...best tengok orang berjaya...

  http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. belguzaranne.blogspot.comMarch 8, 2013 at 2:40 PM

  GUNAYDIN

  ReplyDelete

Comment please when u done read of this entry :) Thanx~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...